Як засушити квіти – Інтернет-магазин квітів STUDIO Flores

Як засушити квіти

25 Березня
  • Катерина kyiv
  • 0 comment

Зміст:

1.Загальні правила сушіння квітів
2.Повітряна сушка
3.Сушка під пресом
4.Об’емная сушка
5. Як красиво засушити квіти в мікрохвильовці
6. Як засушити квіти, щоб вони зберегли колір

Красою квітів можна милуватися не тільки в ті кілька днів, що вони проводять у вазі: знання техніки сушки рослин дозволяє зберегти їх привабливість, колір і навіть аромат на довгі місяці після отримання букета. Засушування дозволяє перетворити квіти з непрактичного подарунка в дорогий серцю сувенір, що нагадує про важливий день або приємну подію.

Сухі букети використовують в рукоділлі, художніх і прикладних видах творчості або в інтер’єрного дизайну. Засушування композиції може не мати конкретної мети і бути обумовленим просто бажанням зберегти на пам’ять значимий подарунок (букет, подарований до виписки з пологового будинку, весільні або квіти до заручення).

Існує безліч способів сушіння, кожен з яких має свої переваги і недоліки і може підходити тільки певних видів рослин. Вивчивши їх, ви дізнаєтеся, як засушити квіти поодинці або в готових композиціях.

Загальні правила сушіння квітів

1.Вибіраются для засушіванія рослини з чистими листами і міцними здоровими бутонами, вільними від плям, сторонніх вкраплень і інших ознак хвороб.
2.Щоб після сушки квіти не виглядали розпатланими, вибирайте екземпляри з напівзакритими суцвіттями.
3.Пріступайте до підготовки відразу після отримання рослин, а якщо збираєте букет власноруч, зрізайте квіти вранці після випаровування роси.
4.Культури з великими бутонами краще засушувати не в композиціях, а поодинці.
5. Щоб зменшити ризик осипання засушених рослин, можна збризнути їх лаком для волосся з відстані 0,3-0,4 м. Це також допоможе зафіксувати пелюстки в бажаному положенні.
6. У стебла рослин з крихким бутоном можна вставити металевий дріт, щоб після висушування не торкатися головки квітки.

Повітряна сушка

Повітряна, або пасивна, сушка не вимагає застосування додаткових методів впливу на рослини і ділиться на три типи. Головна перевага даного виду сушки – простота.

  • Підвішування. Квіти підвішуються пучками або поодинці головками вниз в темному, добре вентильованому приміщенні на 15-40 днів. Підходить для збереження з великими бутонами і суцвіттями – гортензії, еустоми, соняшників.
  • Сушка без підвішування. Цей спосіб дозволяє засушити рослини з середніми і дрібними суцвіттями: гипсофилу, кущові троянди, лаванду. Квіти обертають промокальним або рисової папером і укладають в картонні коробки на дві-три тижні.
  • Сушка у вазі. На дно ємності наливають 4-5 см води і поміщають туди букет з діагонально зрізаними стеблами. У міру убування води квіти будуть підсихати, зберігаючи свою форму. Після повного випаровування рідини ніжки рослин підрізають повторно. Квіти при необхідності досушують, уклавши їх на папір.

Сушка під пресом

Даний спосіб висушування дозволяє отримати гербарій – плоскі рослини-відбитки. Така сушка не підійде для об’ємних бутонів, зате польові культури з дрібними суцвіттями (наприклад, ромашки), висушені під пресом, будуть виглядати дуже ефектно.

Перш ніж помістити квітка під прес, покладіть його на папір і розправте листя і пелюстки (щоб додатково зафіксувати їх в потрібному положенні, можна притиснути рослина пальцем). Накрийте квітка другим шаром паперу, а потім притисніть пресом. В якості альтернативи можна помістити жива рослина в книгу.

Об’ємна сушка

поглиначі дозволяють засушити квіти з багатошаровими бутонами: троянди, півонії, лізіантус, ранункулюс, а також фрезії, жоржини, гіацинти, орхідеї, лілії і бузок. До поглиначів вологи відносяться борошно, сипучі крупи (кукурудзяна, манна, бура), силікагель, річковий пісок, сіль. Об’ємна сушка має на увазі відділення квіткової головки від стебла. Щоб після засушіванія отримати цілу рослину, на етапі підготовки в основу бутона вставляють шматочок дроту.

Як правильно засушити квіти у вологопоглиначі:

На дно глибокої ємності укладають шар поглинача, який повинен бути тим більше, чим більше засушувати бутон.
Квітки поміщають в ємність підставою вниз, а зверху обережно засипають влагопоглотитель так, щоб він заповнив простір між пелюстками.
Рослина покривають осушувачем цілком. Невеликі бутони сушаться 2-4 дня, великим для сушіння потрібно провести тиждень в силікагелі, два тижні – в манці, бурі або борошні і до трьох тижнів в піску.

Як красиво засушити квіти в мікрохвильовці

Один з найшвидших способів сушіння – вплив на квіти СВЧ-хвилями. Сушіння в мікрохвильовій печі – оптимальний спосіб збереження рослин з великою кількістю гладких пелюсток: гвоздик, гіпсофіл, півоній, троянд, жоржин, ромашок. Флористи не рекомендують сушити в мікрохвильовці культури з товстими пелюстками.

При засушуванні квітки в мікрохвильовці його стебло потрібно підрізати таким чином, щоб біля основи бутона залишилося 3-4 см. Якщо цього не зробити, висушене суцвіття може розсипатися. Покладіть підготовлене до сушіння рослина на паперову серветку або в ємність з влагопоглотителем. Квіти, висушені в мікрохвильовці з поглиначем, залишають остигати в ємності з сипучим речовиною на ніч або цілу добу.

Чим щільніше пелюстки в бутоні, тим довше доведеться сушити квітку: почніть з 2-3 хвилин при середній потужності, а при необхідності збільшуйте час сушіння і потужність приладу. Великі квіти сушать до 7-8 хвилин, перевіряючи результат зубочисткою. Для засушіванія дрібних рослин з делікатними пелюстками використовують режим розморожування.

Як засушити квіти, щоб вони зберегли колір

Після засушіванія деякі рослини можуть змінити колір: в білих тонах можуть з’явитися коричневі ноти, а червоні і фіолетові бутони чорніють. Щоб засушений квітка можна було використовувати в якості прикраси, флористи рекомендують піддавати його впливу СВЧ-хвиль, додаючи всередину мікрохвильовки ємність з водою (наприклад, чашку). Це знизить ризик пересушування бутона і попередить вигоряння кольору. Уже висушені рослини можуть вигоряти на сонці, тому для збереження забарвлення оберігайте квітку від прямих променів світла.

Теги :
Категорії : Блог
Поділитися :
Написати коментар